niedziela, 9 czerwca 2013

Czeeeekolada?

Dzisiaj post niewłosowy ;)
Jako czekoladocholiczka nie mogłam nie ominąć tego tematu na moim blogu :D
Postaram się wam przybliżyć historię oraz właściwości tego produktu.



Pierwsza czekolada w tabliczkach powstała w 1839 r. w Niemczech, wyprodukowana została przez firmę Jordan & Timaeus z kakao, cukru i koziego mleka.

W niektórych krajach, np. w Meksyku, powszechniejsza jest czekolada w postaci napoju na wodzie, mleku lub innym płynie. (czyli gorąca czekolada
Rzadziej spotyka się czekoladę sproszkowaną lub w granulkach.


Jak wiadomo wyróżnia się wiele rodzai czekolad oto kilka z nich:

Gorzka – składa się z masła kakaowego, proszku kakaowego i cukru, czasem z niewielką domieszką wanilii. Zawiera przynajmniej 70% produktów z miazgi kakaowej i powinna być przygotowywana w temperaturze 31,1–32,7 °C. Zawiera 2–5 razy więcej teobrominy niż mleczna.

Mleczna – w jej skład wchodzi również mleko lub proszek mleczny i wanilia, a zawartość kakao nie przekracza 50%. Temperatura wytwarzania wynosi 28,9–30,5 °C. Zwykle czekolada ta zawiera nie mniej niż 25% suchej masy kakaowej ogółem, 14% suchej masy mlecznej, 2,5% suchej odtłuszczonej masy kakaowej, 3,5 % tłuszczu mlecznego oraz 25% tłuszczu ogółem.

Biała – bez zawartości proszku kakaowego. W najlepszych czekoladach tego rodzaju jest tylko do 33% masła kakaowego. Temperatura wytwarzania 27,9–30,5 °C. Niektórzy smakosze wyrażają pogląd, że ten wyrób nie jest czekoladą ze względu na niską zawartość masła kakaowego.

Oprócz nich można posegregować czekoladę na taką z bakaliami, nadzieniem w formie likierów/owoców czy orzechami ;)


W produktach czekoladopodobnych zawartość kakao nie przekracza 7% całkowitej masy. 
Mówię tutaj o czekoladach 'za 1zł' :p


Czekolada zawiera pewną ilość substancji wykazujących działania psychoaktywne: 

kofeina - w małej ilości,

teobromina – aktywna biologicznie pochodna ksantyny, główna substancja uzależniająca charakterystyczna dla czekolady. Gorzka czekolada zawiera jej ok. 1%, mleczna od 0,1% do 0,5%.
Pobudza ona czynność serca i rozszerza naczynia krwionośne.

anandamid – substancja psychoaktywna która odpowiada za euforię oraz ogólnopojęte szczęście. Niektóre badania dowodzą, że posiada właściwości przeciwbólowe. Nasze organizmy produkują ją przy wysiłku fizycznym lub masażach.


Fenyloetyloaminama ona podobne działanie jak substancja opisana wyżej


Należy również pamiętać że czekolada może być śmiertelna dla koni, psów, kotów i papug. Dlatego nie należy dzielić się z nią z tymi pupilami :)


Jakią czekoladę lubicie najbardziej? Z orzechami, truskawkami, bakaliami czy toffi? Gorzką, mleczną czy białą? 
Piszcie w komentarzach ;)


Lotta



9 komentarzy:

  1. JESTEŚ PRZECIWKO USUWANIU „OBSERWATORÓW”? W takim razie wypełnij petycję tutaj: http://www.change.org/petitions/google-keep-google-reader-running?utm_campaign=signature_receipt&utm_medium=email&utm_source=share_petition
    Jeśli możesz dopisz o tym w poście, poproś inne bloggerki lub znajomych. Trwa to tylko minutę, a może pomóc !! RAZEM DAMY RADĘ ! :)

    PS. Więcej szczegółów na blogu: http://chcemyobserwatorow.blogspot.com
    (przepraszam za spam)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z Toffi lub białą. :)
    A tak btw. słyszałam, że czekolada gorzka pomaga w odchudzaniu. ; o

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie słyszałam o tym ;o ale szczerze w to wątpię ;D

      Usuń
  3. nie potrafiłabym rozstać z czekoladą..

    OdpowiedzUsuń
  4. Najbardziej lubię mleczną z orzechami laskowymi. MNIAM. ♥ ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. wiem kochana musze tylko zachaczyć o jakąś aptekę ;)

      Usuń
  6. Ja kocham wszystkie czekolady- zależnie od nastroju, czasem białą zjem, czasem chcę z bakaliami, czasem zwykłą mleczna jest super :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz, dzięki tobie robi mi się cieplej w serduszku <3

Niestety WSZYSTKIE komentarze z adresem bloga będą usuwane. I tak odwiedzam wszystkich którzy skomentują :)

Moderacja jest włączona po to, żebym nie przeoczyła żadnego komentarza :)